Parkett og laminatgulv – hvilket valg passer best til din bolig?

For mange nordmenn har parkett vært «standardvalget» både ved oppussing og kjøp av ny bolig. Den siste tiden har imidlertid laminatgulv etablert seg som et alt mer attraktivt alternativ, både med tanke på pris, robusthet og estetiske kvaliteter. Laminat gir flere muligheter, men det kan også bli mer komplisert å velge et gulv som passer til akkurat din bolig.

Ulike gulv til ulike bruksområder

Først som sist, det finnes ikke noe fasitsvar for hva som er «riktig» gulv, verken i et spesifikt rom eller i en spesifikk bolig. Alle boliger er unike, og alle husholdninger har også egne ønsker og behov. Derfor kan det være greit å sette seg inn i de unike egenskapene til ulike gulvkategorier, se flottegulve.no for et bredt utvalg gulv i de ulike kategoriene.

I stort er det fornuftig å begynne med å tenke over hvilke krav som stilles til gulvet i ulike rom. For eksempel kan gang og inngangsparti være rom smed mye vann, søl, småstein og snø – noe som ofte passer best til enten fliser eller ekstra robust laminat. Et soverom vil ikke utsettes for tilsvarende slitasje, der kan både parkett og enklere laminat være gode alternativer.

Gode laminatgulv som ligner på klassiske parkett

Skillet mellom laminatgulv og parkett har blitt mer flytende i takt med at laminatgulv har utviklet seg til å kunne by på både struktur og mønstre som er svært like «ekte» tre og parkett. Det betyr at disse to gulvtypene har beveget seg tettere mot hverandre når det gjelder estetiske kvaliteter.

Samtidig vil parkett alltid være noe «mykere» enn laminat, samtidig som parkett vil kunne slipes og overflatebehandles. Selv om forskjellene mellom de to gulvtypene kanskje ikke er avgjørende i alle rom i boligen, vil det likevel være fornuftig å vurdere både parkett og laminat når du skal legge nye gulv – da legger du til rette for et godt valg.