Avansert teknologi bidrar til å skape fantastisk mote

Mote er et mangefasettert felt, med ekstreme ytterpunkter både når det gjelder stil, materialer, produksjon og ikke minst pris. For de aller fleste av oss er håndlagde eksklusive plagg fra de store motehusene utenfor rekkevidde, men betyr ikke at man trenger å kompromisse med god mote. Moderne maskiner og teknologi kan bidra til å gjøre mote mer tilgjengelig for flere.

Spesialmaskiner tilpasset klesproduksjon

Økt automatisering av klesproduksjon kan bidra til å redusere det manuelle arbeidet knyttet til produksjon av et plagg, noe som kan redusere kostnadene for å produsere et klesplagg av høy kvalitet. Det finnes mange spesialmaskiner tilpasset spesifikke trinn i en produksjonsprosess, og teknologier som lasersveising gjør det enklere å lage slike spesialmaskiner tilpasset helt unike behov og ønsker.

Automatiske symaskiner, som da igjen kanskje er produsert med delvis automatiserte og robotiserte industrimaskiner, kan ta seg av gjentakende og «kjedelige» oppgaver i moteproduksjon. Det kan kanskje også være med på å bidra til å gjøre moteproduksjon til en mer attraktiv arbeidsplass?

CAD og CAM i produksjon av klær og tekstiler?

Når det gjelder mote vil design og produksjon av plagg forhåpentligvis ha manuelle innslag også i fremtiden, særlig når det gjelder klesplagg som er håndlagde og unike. Imidlertid kan det også være rom for bruk av CAD og CAM innenfor klesindustrien.

CAD og CAM handler helt enkelt om at enten bare design eller en hel integrert produksjonsprosess skjer ved hjelp av digitale verktøy. I tekstilbransjen finnes det unike utfordringer når det gjelder for eksempel håndtering av materialer, for større aktører kan det likevel være aktuelt å bruke slike digitale hjelpemidler.

Samtidig er det viktig å huske på at det å skape et design er noe som et menneske gjør, selv om man benytter digitale hjelpemidler til å formidle et uttrykk. På sikt kan det være at kunstig intelligens også vil spille en rolle – men det er et helt annet tema.